Een korte uitleg over neuromeditatie... - de enige in België!

Neuromeditatie is ideaal voor beginners die willen leren mediteren en niet precies weten hoe. Via neuromeditatie kan ik jouw persoonlijke meditatie begeleiden door middel van neurofeedback op de specifieke regio’s die betrokken zijn bij meditatie. Er wordt tijdens de sessies meditatiemuziek gespeeld en elke keer als de staat minder gewenst is (bvb gedachten dwalen teveel af), wordt er feedback gegeven via muziek. Hierdoor krijg je meer inzicht in wat je gedachten doen en dit leidt tot een veel snellere leercurve om het mediteren te leren en het is ook nog eens erg leuk om te doen. Ook voor gevorderden kan het een extra verdieping geven in hun dagelijkse praktijk. De verschillende soorten meditatie zijn:

 

– Focus. Hier zul je focussen op 1 ding. Je adem, een brandend kaarsje of iets anders. Hiermee train je je frontale hersengebieden en kan zeer goed helpen bij bijvoorbeeld ADHD, veroudering, traumatisch hersenletsel, etc.

 

– Mindfulness. Hierbij word je gestimuleerd om jezelf te observeren zonder oordeel en vast te willen houden aan positieve dingen of de negatieve gedachten weg te drukken. De dingen accepteren zoals ze zijn en je leert negatieve gedachten ook weer te laten gaan. Dit protocol werkt goed tegen stress en angst.

– Open Heart. Dit stimuleert de linker hersenhelft zodat je een positieve emotionele staat bereikt. Je traint met gevoelens als dankbaarheid, positieve wensen voor anderen, schoonheid van bijvoorbeeld landschap. Dit protocol helpt voor mensen met depressie, persisterende woede en het trainen van (zelf)-compassie en empatie.

 

– Quiet Mind. Brengt rust in het default mode netwerk in de hersenen om gedachten over jezelf te doen stoppen. Werkt goed tegen angst, zelfkritiek, rumineren, anticipieren en perfectionisme.

 

– Deep States. Dit is geen typische meditatiestijl, maar brengt je in een dromerige, meer flexibele staat van zijn door de gamma frequentie te stimuleren. Kan in combinatie met psychotherapie gebruikt worden om oude herinneringen of inzichten te verwerken.

 

Alvorens een neuromeditatie traject op te starten wordt er altijd een intake gesprek, de Neuromeditation Styles Inventory en een QEEG gedaan. Op basis daarvan wordt er een behandelplan opgesteld. Ik ben opgeleid door het Neuromeditation Institute in de Verenigde Staten

Visuele illustratie van de effecten van neuromeditatie op hoe je de wereld waarneemt. Copyright Neuromeditation Institute

 

Hieronder kun je meer uitleg vinden in de video´s over het neuromeditatie traject en een voorbeeld zien van een deep states meditatie. 

Investering

Het neuromeditatie traject (exclusief de prijs van intake & QEEG) van 10 sessies kost €1200 excl. BTW. Je krijgt hierbij ook veel oefeningen voor thuis, zodat je je meditatie thuis optimaal kunt integreren en je de nieuwe hersenbanen kunt verstevigen.